O Podrumu

Vinarija je izgrađena 1903. godine za potrebe članova Prve dalmatinske vinarske zadruge. Prva zlatna medalja za vino iz ovoga podruma dobivena je u Parizu 1909. na Međunarodnoj izložbi vina. Još i danas su u podrumu sačuvane dvije betonske bačve iz tog doba.
U jesen 2009. u preuređeni podrum zaprimljene su prve količine grožđa sorti Plavac mali i Pošip. Danas u njemu proizvodimo četiri vrste vrhunskih i kvalitetnih vina: Pošip, Vugavu, Plavac mali i Opol.
Vrata našeg podruma otvorena su svima koji se žele inspirirati aromama Brača. U podrumu možete uz naše enologe upoznati tradiciju proizvodnje bračkih vina, kušati i kupiti naša vina.

O Stini

Otok Brač jedinstven je i poznat po svojem bijelom kamenu, ali i po brojnim umjetnicima koji su na otoku živjeli i stvarali. Na Braču su rođeni mnogi poznati hrvatski pjesnici, književnici, kipari i slikari.
Brački kamen oduvijek je bio izvor inspiracije zbog svoje ljepote, ali ujedno i simbol tegoba kada je riječ o vinarstvu. Zbog toga smo za naše vino odabrali ime Stina, što na dalmatinskom dijalektu znači kamen, prema najsnažnijem simbolu otoka Brača.
Stina je inspiracija. Stina budi stvaralačku iskru koja iz bloka bijelog bračkog kamena kleše skulpturu, na praznom platnu slika sliku, na čistom papiru piše poeziju. Stina je polje puno kamenja na kojem je umjetnost stvoriti vino raskošnog okusa. Stina je Brač i Brač je Stina.
Stina vas inspirira da na njoj ostavite trag, da napišete pjesmu, ostavite poruku ili slikate kapljicom crvenog vina.
Vinarija je prvu berbu pobrala 2009. godine. Trenutno je u vlasništvu 50 ha vinograda s oko 350.000 trsova, a ukupno s kooperantima obrađuje 85 ha. Vinogradi sežu i do 400-500 metara nadmorske visine gdje bijele sorte daju odlične rezultate. Od crnih sorti zastupljene su: plavac mali, crljenak, syrah, cabernet sauvignon i merlot. Bijele sorte čine vugava i chardonnay.
Uz Stina barrique i Stina majstor, plavac mali će u iznimnim godinama izlaziti i pod imenom Stina remek-djelo.
Moderan vinski podrum i kušaonica smješteni su na atraktivnoj lokaciji uz samo more.

Pošip Stina

Izražene žućkaste boje sa refleksima zelenkaste. Atraktivna i intenzivna mirisa u kojem se dominantne začinske arome vanilije i orašastog voća isprepliću sa obilnim voćnim primjesama poput ponajviše breskve, a potom i agruma sa naglaskom na grejp i limetu. Okus je izvanredno bogat i kompleksan. Pun i pomalo kremast na jeziku, a istovremeno odlično izražene svježine. Početkom okusa dominiraju spomenuta kremoznost i punoća, te blago pikantni utjecaj začinskih nota hrasta. Potom, sredinom okusa, živahne kiseline i svježa voćnost daju presudan doprinos dopadljivosti i slojevitosti okusa, jer sada osim punoće posjeduje i zavodljivu voćnost. Pri kraju se počinje primjećivati tijelo i solidan alkohol kroz nježnu toplinu što se širi niz ždrijelo i nepce, a sam završetak obilježava igra odlično odmjerenih i vibrantnih kiselina sa pikantnim začinima poput lješnjaka.

Vugava Stina

Bistre žućkaste boje s refleksima zelenkaste i zlatne. Ugodna i bogata mirisa što vrvi začinskim aromama vanilije i klinčića podržan obilnim primjesama zrelih jabuka i svježih agruma. Okus je također vrlo bogat, kremozne teksture, zavodljivo živahnih kiselina, pun, ne presnažan, postojan i ima atraktivan osvježavajući retrookus što podsjeća na grejp pomiješan sa vaniličnim začinima. Na kraju retrookusa pojavljuje se ugodna gorkasta nota. Bogato vino izvrsnog balansa između svježine i snage, između bogatstva i elegancije.

Opol Stina

Ružičaste boje s brojnim nijansama crvenkaste. Miris odiše svježinom i zavodljivim voćnim aromama. Obilje trešanja, s primjesama kupina, tragovima šumskih jagoda, te tonovima bariknih začina. Okus je pun i snažan, prekrasna slasno osvježavajuća karaktera, ali i postojane topline. Glavna mu je značajka atraktivna voćnost što se proteže od samog početka sve do retrookusa nakon ispijanja. Ovaj rose nije tipičan slatkasto-kiselkasto mirisni napitak kratkog životnog vijeka na koji smo uglavnom navikli kad vidimo ovakvu boju, već krepko, snažno ali i zavodljivo vino.

Plavac Mali Majstor Stina

Voćnost suhih šljiva pomiješana sa mineralnim tonovima što podsjećaju na morsku travu, zatim herbalni tonovi mediteranskog bilja, višnja maraska, te na kraju sve umotano u omotač blagih dimnih nota. Okus je veličanstven. Intenzivne i svježe voćnosti isprepletene sa slatkastim začinima. Početak oblježava ta svježa voćnost (pravo osvježenje u moru teških plavaca.) koja nije nimalo banalna već donekle koncentrirana, vrlo intenzivna i postojana. Sredinom prevlast uzimaju brojni začini koji sjedinjeni sa voćnošću tvore osjećaj slasti, da bi se na kraju pojavila stanovita pikantna nota kao posljedica kombinacije blago stežućih tanina, topline alkohola i izvrsno doziranih kiselina. Vino sa velikim potencijalom kojem će kvaliteta u slijedećih nekoliko godina odležavanjem zasigurno napredovati.

Plavac Mali barrique Stina

Bistre rubinske boje srednje dubine, sa povremenim refleksima ljubičaste. Mirisom, izraženim i dugotrajnim, se isprepliću arome svježeg voća poput trešanja sa začinskim notama vanilije i kokosa, te slađim aromama poput suhih šljiva. Vrlo ugodno. Okus je sretan spoj dobre strukture i svježe voćnosti. Ima strukturu klasičnih plavaca zahvaljujući obilnim taninima pozitivnog, ne stežućeg karaktera, te istovremeno posjeduje stanovitu pitkost zahvaljujući uravnoteženom alkoholu i zavodljivoj voćnosti, koja se proteže od početka kroz veći dio okusa. Na samom kraju, primat spomenutoj voćnosti, preuzima začinski retrookus s asocijacijom na kavu i tamnu čokoladu.

Kontaktirajte nas za prilagođenu ponudu

Gdje ćete provesti godišnji odmor?

Bol, Brač

Brela, Makarska rivijera

Tučepi, Makarska rivijera

Supetar, otok Brač

Starigrad-Paklenica

Sve destinacije

Kada dolazite u Bluesun?

Koga dovodite u Bluesun?

Obitelj

Grupa

Par

Samci

Koga dovodite u Bluesun?

Odrasli

- +

Djeca

- +

Vaša email adresa

Molimo unesite valjanu e-mail adresu!

Posebne Ponude Otkrijte smještaj Otkrijte destinacije Otkrijte iskustvo
phone

Nazovite nas

Ostvarite ekskluzivan pristup posebnim cijenama soba u hrvatskim hotelima na plaži

Uštedite sate klikanja po internetu

Molimo unesite valjanu e-mail adresu!

Zahvaljujemo na vašem interesu za Bluesun Hotels & Resorts Hrvatska

Ovo polje je obavezno

spinner1 spinner2