ONLINE REZERVACIJA

  • Instant potvrda
  • 100% Sigurno
  • Plati u hotelu
Odabir gostiju/promo code

Odaberite broj gostiju

- +
 
- +
 

Za točan izračun, ljubazno molimo ispuniti dob djeteta.

-  
-  
-  
-  

Benefiti mediteranske kuhinje za vaše zdravlje

Znanstvena zajednica uglavnom je složna oko toga da je mediteranska prehrana najzdraviji poznati način prehrane. Što je čini toliko dobrom?
Prehranu na Mediteranu, u koji spadaju i obalni dijelovi Hrvatske, tradicionalno karakterizira jedenje mnogo ribe, voća, povrća, mahunarki te cjelovitih žitarica. Crveno meso konzumira se dosta rijetko, a čaša vina uz jelo je tradicija.

Jede se dosta složenih ugljikohidrata poput krumpira, palente, riže, tijesta. U nekim od najpoznatijih jela mediteranske kuhinje obilato se koristi umak od rajčica. Plava riba, koja je često na tanjuru, najbolji je izvor zdravih omega-3 nezasićenih masnih kiselina.

Zaštita srca i žila

Osnovna dobrobit za čovjekovo tijelo koje nam pruža mediteranska prehrana je snižavanje rizika od bolesti srca i krvožilnog sustava. Studije su pokazale da muškarci sa sjevera Europe i iz Amerike imaju mnogo viši rizik od bolesti srca nego oni iz mediteranskih zemalja.

U knjizi 'Pravilna prehrana i zdravlje' (Alibabić, Mujić) se navodi kako unos namirnica temeljenih na integralnim žitaricama dva do tri puta dnevno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2 za 20 do 30 posto. Umjeren unos ekstra djevičanskog maslinovog ulja smanjuje rizik od karcinoma dojke.


Općenito, mediteranska prehrana preventivno djeluje na pojavu kroničnih neurodegenerativnih bolesti, pretilosti, neoplazma, dijabetesa. Pojedini znanstvenici utvrdili su i da oni koji se tako hrane - dulje žive.

Oni koji žele smršaviti također bi trebali razmisliti o mediteranskom načinu prehrane.

Na hrvatskoj obali imate priliku probati pravu mediteransku hranu, onakvu kakva se jela i prije više stoljeća. Pojedini hoteli, poput hotela Elaphusa u Bolu na Braču, ponose se time da gostima nude domaće mediteranske namirnice.

Jednom kad probate mediteransku kuhinju, vjerujemo da ćete se u nju zaljubiti zbog benefita za vaše zdravlje i zbog sjajnih okusa!
U hotelima na obali Jadrana možete doživjeti mediteransku kuhinju u njenom punom sjaju. Dostupne su posebne ponude za hotele uz more u Hrvatskoj, slobodno pošaljite svoje željene datume i broj osoba na reservations@bluesunhotels.com i primit ćete ponudu skrojenu prema vašem upitu. Možete nas i nazvati na +385 1 3844 288