ONLINE REZERVACIJA

  • Instant potvrda
  • 100% Sigurno
  • Plati u hotelu

Produženi First Minute popust

Bol - Brač - Zlatni rat

 

 

Brač, Bol - Sunce, sjena stoljetnih borova, plaža Zlatni rat i magičan duh dalmatinskih "kala" koji se isprepliću s vrevom mondenog ljetovališta i surferskog utočišta - priča je o Bolu.

To pitoreskno mjestašce nekoć je bilo mjesto vinogradara, ribara i pomoraca, i do danas je ostalo jedino obalno naselje na južnoj strani otoka Brača.

Bolske plaže od bijelog žala, posebno plaža Zlatni rat, privlače svojom prostranošću i ljepotom.

Zlatni rat se pruža u more gotovo okomito, te ovisno o utjecaju vjetrova svoj oblik i položaj mijenja kao da je od tekućeg zlata. Njegova elegancija i privlačnost učinile su plažu simbolom otoka i obalne Hrvatske, te je dovele na naslovnice prestižnih svjetskih tiskovina.

Od istaknutih znamenitosti u mjestu postoje svetište i urbana struktura Bola.

Na poluotočiću Glavici, s istočne strane mjesta, postoji svetište već više od tisuću godina. Dominikanski samostan podignut je 1475., a u njegovoj crkvi Sv. Gospe od Milosti vrijedna su djela iz doba renesanse i baroka.

Urbana struktura Bola sastoji se od gotičkog ljetnikovca uz lukobran, crkvice Sv. Ante, renesansno-barokne palače, barokne župne crkve i nekadašnjeg fortifikacijskog objekta Kaštil.

Znamenita je bolska Galerija "Branko Dešković" u renesansno-baroknoj palači koja predstavlja značajnija djela hrvatske moderne umjetnosti.

Bol je jedino naselje na južnoj strani otoka, te obiluje plažama od bijelog žala.

U Bolu preporučujemo posjetiti:

Galeriju "Branislav Dešković"

Utemeljena 1963. godine, galerija je smještena u lijepoj palači renesansno-baroknog stila. Postav obuhvaća više od 400 djela pedesetak autora vezanih uz primorski kraj, poput Ignjata Joba koji je slikao brojne pejzaže i kompozicije u kojima se osjeća blagotvorni utjecaj bračkog krajolika i ljudi, žara sunca, plavetnila mora i zelenih maslinovih krošnji.

Muzej dominikanskog samostana

Osnovan 60-ih godina 19. stoljeća, taj bolski muzej sadrži stoljećima sabirane dragocjenosti poput brojnih isprava, crkvenih knjiga, umjetnina, obrednog pribora, arhivskoga gradiva (pisma, darovnice, notarske ugovore, papinske proglase vezane uz bolski samostan) i rukopisna djela bračkih pisaca. Posebno valja istaknuti vrijedne slike Bogorodice s Djetetom i svecima, djela jednoga od najvećih talijanskih slikara renesanse, Mlečanina Jacopa Tintoretta.

Šljunčana plaža Zlatni rat

Najčešći motiv na hrvatskim razglednicama je Zlatni rat, najistaknutija i najveća plaža, oblika labudova vrata koja se proteže 500 metara okomito u more. Glasovita plaža je gipka poput tekućeg zlata, konstantno mijenja oblik naginjući se pod utjecajem vjetrova i morskih struja na jednu ili drugu stranu. Svojom iznimnom ljepotom i specifične forme postala je zaštitni simbol Bola i Hrvatske.

KONTAKTIRAJTE NAS