ONLINE REZERVACIJA

  • Instant potvrda
  • 100% Sigurno
  • Plati u hotelu
Odabir gostiju/promo code

Odaberite broj gostiju

- +
 
- +
 

Za točan izračun, ljubazno molimo ispuniti dob djeteta.

-  
-  
-  
-  

3 jela tradicionalne mediteranske kuhinje koja morate probati

Mediteranska kuhinja svjetski je glasovita po tome što je izuzetno zdrava, a u isto vrijeme vrlo ukusna. Kad dođete u mediteranski dio Hrvatske – Dalmaciju, obavezno se počastite domaćim delicijama.
Odabrali smo tri tradicionalna jela u kojima će vaše nepce uživati.

1. Dalmatinski brodet
Ono što je u Španjolskoj paella, a u Mađarskoj gulyás, u Dalmaciji je brodet (brudet). Brodet je jelo koje se tradicionalno priprema od nekoliko vrsta riba u umaku, a poslužuje se uglavnom uz palentu.

Od riba tu su ugor, škarpina, grdobina, poneka sitnija riba, a poneki majstori vole ubaciti i škampe. Ovisno o području gdje ga jedete i kuharu koji ga kuha, brodet će biti neke druge varijacije. Primjerice brodet koji možete kušati u najboljim restoranima na Braču specifičan je po tome što se u njega ubacuju lignje.

2. Dagnje ili škampi na buzaru
Buzara je jelo koje se odlikuje jednostavnošću pripreme pomoću koje se čuva punoća okusa. „Na buzaru“ se mogu pripremati razni plodovi mora – škampi, kozice, dagnje i drugi.

Osnovna ideja je da se na domaćem maslinovom ulju poprže češnjak i plodovi mora, sve zalije dobrim bijelim vinom, lagano začini te kratko pirja.

U ovom se jelu najviše uživa tako da na njega prionete rukama, naoružani tostiranim kruhom premazanim s malo češnjaka, koji se umače u umak.

3. Srdele na gradeleKad dođete u Dalmaciju, vrlo je vjerojatno da će vas netko u nekom trenutku ponuditi nečim 'na gradele'. Obavezno prihvatite. Radi se naime o lokalnom izrazu za roštilj.

Iako se mnogo toga radi 'na gradele', jedna od najcjenjenijih namirnica pripremljenih na ovaj način su srdele. Mala plava ribica jedna je od najzdravijih i najukusnijih koja pliva Jadranom. U kombinaciji s limunom, domaćim maslinovim uljem i po želji češnjakom, ovo je jelo za prste polizati.

Zamislite samo – cijelog se dana kupate na jedinstvenoj plaži Zlatni rat na otoku Braču. Iscrpljeni, ali sretni, obitelj ste predvečer poveli u restoran s pogledom na more. Naručite neko od ovih jela i uživate u čaši domaćeg vina i zalasku sunca. Može li bolje?
Dalmacija i njeni otoci odredište su u kojem će ljubitelji gastronomije maksimalno uživati. Za posebne ponude smještaja pošaljite nam svoje željene datume i broj osoba na reservations@bluesunhotels.com i primit ćete posebnu ponudu za hotele na najljepšim hrvatskim plažama.