ONLINE REZERVACIJA

  • Instant potvrda
  • 100% Sigurno
  • Plati u hotelu
Odabir gostiju/promo code

Odaberite broj gostiju

- +
 
- +
 

Za točan izračun, ljubazno molimo ispuniti dob djeteta.

-  
-  
-  
-  

Extended Holiday Special Offer

Znamenitosti

Na samom vrhu Sutvida, na pretpovijesnom lokalitetu, nalaze se temelji crkve Sv. Vida. U blizini Bluesun hotela Neptun*** je crkva Sv. Jure sagrađena na temeljima rimske “villae rusticae“ is 2. stoljeća. Crkva je podignuta 1311. godine i do danas se sačuvala kao romaničko-gotička jednobrodna građevina s polukružnom apsidom, a u unutrašnjosti su se sačuvali oslikani posvetni križevi.

Tučepi se prvi put spominju u Kreševskoj povelji 1434. godine. Dokument je pisan hrvatskim jezikom i bosaničkim pismom. Od kraja 15. do kraja 17. st. tim prostorima vladaju Turci, no i poslije, za vrijeme uspostavljene mletačke vlasti, tijekom 18. st., zbog specifičnosti položaja na granici s turskim carstvom, lokalno stanovništvo sudjelovalo je u mletačko-turskim sukobima.

Sačuvane su i tri obrambene kule podno Biokova, iz 18. stoljeća: Kula Šarića, Kula Bušelića i Kula Lalića, u istoimenim naseljima koje su služile za obranu od turskih napada. U tim teškim vremenima Tučepljani su uspjeli podignuti crkvu Sv. Kate 1541. godine iznad Šarića kuće, koja na zapadnom pročelju ima uzidanu romaničku tranzenu, a uz crkvu je naknadno izgrađena istoimena kapelica.

Crkva Gospina Rođenja sagrađena je 1703. kao jednobrodna građevina sa svim odlikama dalmatinskog provincijalnog baroka.

Crkva Sv. Roka iz 1730. u Gornjim Tučepima.

Crkva Sv. Ante Padovanskoga počela se graditi 1898. godine. To monumentalno zdanje koje dominira vizurom Gornjih Tučepa izgrađeno je u klasicističkom stilu s mramornom unutrašnjosti i baroknim oltarima koji su preneseni iz stare župne crkve.

Na obali su sačuvana tri barokna ljetnikovca iz 18. st., a izgradili su ih imućni članovi primorskih plemićkih obitelji Grubišića, Ivaniševića i Kačića.

Najimpresivniji je ljetnikovac opata Klementa Grubišića - današnji Bluesun hotel Kaštelet****.

Obitelj Grubišić podigla je i crkvu Sv. Mihovila, u zaseoku Podpeć. O don Klementu kao uglednom intelektualcu piše i čuveni Alberto Fortis u svom "Putovanju po Dalmaciji". Svestranog don Klementa Grubišića i njegov ljetnikovac možemo promatrati kao preteče današnjih Tučepa.

Učenom i gostoljubivom domaćinu don Klementu u njegov ljetnikovac dolazili su u posjet mnogi domaći i strani uglednici, koristeći svoj boravak za upoznavanje s Tučepima i prenoseći svoja saznanja i dojmove diljem svijeta.

Izleti u okolici Tučepa

Većina jednodnevnih izleta iz Tučepa u druga mjesta u Dalmaciji nude priliku za istraživanje šireg područja.

Izleti variraju od srca Dalmacije, Splita, s njegovom antičkom i srednjovjekovnom jezgrom sagrađenom oko palače rimskog imperatora Dioklecijana, preko svjetski poznatog Dubrovnika s njegovim drevnim zidinama i republikom, do otoka Brača, Hvara i Korčule, jadranskih središta pismenosti i kulture.

Makarska, centar rivijere i obalnog područja, uvijek je dobar izbor sa svojom prekrasnom rivom, dalmatinskim kalama, gradskim trgom i katedralom Sv. Marka. U blizini glavnog trga je i franjevački samostan s bogatom malakološkom zbirkom iz raznih krajeva svijeta.

Mnoge će očarati veličanstveni spoj mora i gorostasnog Biokova koje se svakim novim pogledom znatiželjnika čini sve bližim nebu.

Dnevni riblji piknici upotpunjuju izlete u Omiš i Radmanove Mlinice, slikovita mjesta uz rijeku Cetinu koja nude još jednu priliku za uživanje u nezaboravnoj ljepoti prirode i domaćim specijalitetima.

Izvanredan spoj mediteranske i orijentalne kulture može se vidjeti u Mostaru, u Bosni i Hercegovini.

Naslijeđe tipično za dalmatinsko zaleđe može se istražiti u Imotskom, smještenom iznad poznatog Modrog i Crvenog jezera. U neposrednoj blizini Makarske je i Vepric, poznato marijansko svetište posvećeno Gospi Lurdskoj napravljeno u samoj špilji po uzoru na Lurd.

Hodočasničko mjesto Međugorje također je nedaleko od Tučepa. Za ljubitelje prirode, ali i one željne avantura tu su i organizirani izleti na planinu i u Park prirode Biokovo.

Preporučujemo izlet u Park prirode Biokovo!

Biokovo je 1981. proglašeno parkom prirode zbog iznimnih vrijednosti geomorfoloških oblika, biljnih i životinjskih vrsta, te prirodne ljepote, na površini od 19.550 ha. Na različitim visinama i u različitim okolnostima razvili su se raznoliki oblici vegetacije, od mediteranske do alpske. Od posebnih endema najpoznatije je biokovsko zvonce (Edraianthus pumilio). Rijetke, već prorijeđene vrste životinjskog svijeta kao što su suri orao i bjeloglavi sup, vuk, vepar, divokoze i mufloni našle su povoljna staništa na toj impresivnoj planini. Najrazličitiji oblici krša, od škrapa i pećina do jama dubokih nekoliko stotina metara, vrtače i doci u kojima se još i danas uzgaja poznati biokovski krumpir, prava su poslastica u kojoj ćete uživati ako posjetite tu planinu nadomak mora s obiljem sadržaja za aktivni odmor.

Do vrha Sv. Jure (1762 m) vodi asfaltirani put pokraj ostataka nekadašnjih nastambi i prekrasnih vidikovaca s kojih se pruža pogled do Splita, Omiša, Neretve, otoka Brača, Hvara, Korčule, Visa i Mljeta te poluotoka Pelješca, Imotskog i Vrgorca, a kada je najbistrije, pogled seže sve do Italije. Sastavni dio Parka prirode Biokovo je botanički vrt Kotišina iznad istoimenog sela u podnožju Biokova, 3 km udaljenog od Makarske, u kojem se mogu pobliže upoznati stotine biljnih vrsta Biokova.KONTAKTIRAJTE NAS