ONLINE REZERVACIJA

  • Instant potvrda
  • 100% Sigurno
  • Plati u hotelu
Odabir gostiju/promo code

Odaberite broj gostiju

- +
 
- +
 

Za točan izračun, ljubazno molimo ispuniti dob djeteta.

-  
-  
-  
-  

Uparivanje hrane i vina: 10 najvažnijih pravila

Kako najbolje upariti vino i hranu? Koja vina najbolje idu uz koje vrste jela? 
U strmim vinogradima otoka Brača, na najvišoj nadmorskoj visini u Hrvatskoj, zriju najkvalitetnije sorte grožđa od kojih se dobivaju vrhunska Stina vina, jedan od zaštitnik znakova gastro i eno ponude Bluesun hotela.

Stina vinarija nalazi se u centru Bola, a nagrađivana i prepoznatljiva ambalaža Stina vina inspirirana je bračkim kamenom.

Zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu proizvodnje vina te tradiciji vrhunske hrane u Bluesun hotelima, donosimo vam 10 pravila koja mora poznavati svatko tko ukusno jelo voli oplemeniti čašom odličnog vina.

1. Uz slana jela idu svježija vina

Slana jela najbolje idu uz svježija vina. Naime, sol i prirodne kiseline u vinu će se „poništiti“, a voćne komponente vina će najbolje doći od izražaja.

2. Mesnata riba „voli“ laganija crna vina

Jedete li, recimo, tunu, uz nju će nepcu najbolje odgovarati laganije crno vino s manje tanina, poput Bogondona iz linije Brač 1903.

3. Masnija hrana treba svježinu i(li) tanine

Jedete li masnije ili prženo jelo, najbolji izbor je svježije vino i(li) ono s većim udjelom tanina. Kiselina i tanini će „neutralizirati“ masnoću te naglasiti voćne komponente vina i okus hrane.4. Izbjegavajte kombinaciju dimljenih jela i vina s jakim utjecajem drva (barrique)

Jela poput dimljenog lososa, harigne ili pastrve, nisu idealan partner vinima u čijem se okusu osjeća jak utjecaj drva.

5. Bogata i intenzivna jela vole slična vina


Uparite li slavnu dalmatinsku pašticadu i Stina plavac mali majstor, razumjet ćete o čemu pričamo.

6. Osvježavajuća vina ublažavaju ljutinu


Svježina u vinu dobro se nosi s umjereno ljutim jelima. No, ako jedete nešto izrazito ljuto, preporučujemo da izbjegavate vino.

7. Pečeno bijelo meso i teleća peka uz bogatija bijela i laganija crna vina


Pečena piletina ili puretina i teletina pod pekom najbolje se slažu s laganijim crnim vinom ili bijelim vinom bogatijeg okusa. Naša je preporuka Stina pošip.

8. Crveno meso se dobro nosi s izraženim taninima


Proteini u crvenom mesu (junetina, svinjetina...) „omekšavaju“ izraženost tanina u vinu i naglašavaju njegove voćne note. Stoga su biftek i Stina plavac mali majstor savršena kombinacija.9. Vino se uparuje s umakom i začinima, ne osnovnom namirnicom


Manje je važno jedete li bijelo ili crno meso, važnije je u kakvom je umaku pripremljeno i čime i koliko je začinjeno. Isto meso, ako ga različito pripremamo, može bolje ići uz različita vina. Npr. biftek s demi-glace umakom će bolje ići s plavcem, dok će uz tatarski biftek bolje odgovarati Stinin tribidrag.

10. Desert ne smije biti slađi od vina


Vino mora biti najmanje jednako slatko ili čak slađe od deserta da biste u cijelosti uživali u njemu.

U Bluesun hotelima i resortima uživat ćete u vrhunskoj hrani i vinima. Javite nam se na reservations@bluesunhotels.com i pripremit ćemo vam nezaboravan gastronomsko-enološki odmor.