ONLINE REZERVACIJA

  • Instant potvrda
  • 100% Sigurno
  • Plati u hotelu
Odabir gostiju/promo code

Odaberite broj gostiju

- +
 
- +
 

Za točan izračun, ljubazno molimo ispuniti dob djeteta.

-  
-  
-  
-  

Zlatni rat: 5 stvari koje niste znali o našoj najljepšoj plažiSvi znamo da je Zlatni rat jedna od najatraktivnijih i najomiljenijih plaža u Hrvatskoj. Znamo i da mnogi gosti dolaze na Brač samo kako bi se okupali u tirkiznom moru koje ga okružuje. No, Zlatni rat je mnogo više od veličanstvene plaže. Donosimo vam pet zanimljivosti o njemu koje niste znali.
1. Zaštićen je zakonom

Zlatni rat jedinstveni je fenomen. Znanstvenici pojašnjavaju da je nastao utjecajem više faktora - erozijom s obližnje Vidove gore te taloženjem žala oko grebena kojeg su nanijele morske struje i valovi tijekom godina. Te iste struje i vjetar zaslužni su za još jedan fenomen – mijenjanje oblika Zlatnog rata. Pod njihovim utjecajem vrh Zlatnog rata malo je povijen k zapadu, malo k istoku, a na žalu se ponekad napravi i maleni bazen. Zbog svega toga nazivaju ga geomorfološkim čudom i zakonom je zaštićen kao značajni krajobraz.2. Rt zlata vrijedan

Kako navode lokalni kroničari, izvorno ime Zlatnog rata bilo je Dugi rat, odnosno, kako su ga Boljani zvali - Rôt. Jedna interpretacija o nastanku novog imena kaže da ime „Zlatni rat“ nije dobio zbog boje nego po bogatom ulovu ribe, što je Boljanima bio glavni izvor prihoda, uz proizvodnju vina. Zlatni rat vrijedio je zlata – kako nekad, tako i danas.


3. Na njemu su bili vinogradi

Danas je Zlatni rat poznat po krasnoj plaži od sitnog bijelog šljunka, koja opasuje borovu šumu u unutrašnjosti rta. No, na Zlatnom su ratu nekad gotovo do same obale bili posađeni vinogradi i stabla smokve. Kasnije je rat postao kupalište te je pošumljen.

4. Na njega su se spuštali zmajevi

Ne znamo jesu li mitska bića ikad posjećivala Zlatni rat, no sigurno je da su na njega slijetali zmajari. Velika atrakcija svojedobno su bili zmajevi kojima su se hrabri ljudi spuštali sa 780 metara visoke Vidove gore, koja se nadvija upravo iznad Zlatnog rata. Zbog sigurnosti kupača kasnije je to zabranjeno. I nisu zmajari jedini koji su letjeli oko Zlatnog rata – svojedobno je ovdje slijetao i hidroavion s linije Prag-Split-Bol.5. Ponekad ga zabijeli snijeg

Zlatni rat je jedna od rijetkih hrvatskih plaža koje ponekad zabijeli snijeg. Iako promjena u boji iz „zlatne“ u bijelu i nije velika, doista je zanimljivo vidjeti ovu ionako veličanstvenu plažu u snježnom ruhu. Tim dojmljivije jer Brač je jedno od najsunčanijih područja Hrvatske s 2600-2700 sunčanih sati godišnje.
Želite na idućem odmoru posjetiti Zlatni rat? Za informacije o odmoru na prekrasnom otoku Braču javite nam se na reservations@bluesunhotels.com.