Zlatni rat je jedinstveni fenomen. U nastavku pročitajte nekoliko stvari koje možda niste znali o najslavnijoj hrvatskoj plaži.

1. Zaštićen je zakonom

Znanstvenici kažu da je nastao zahvaljujući kombinaciji nekoliko faktora – eroziji s obližnje Vidove gore i taloženju materijala oko grebena uzrokovanom morskim strujama i valovima. Te iste struje i vjetar zaslužni su za još jedan fenomen – njegov promjenjiv oblik. Pod njihovim utjecajem, vrh Zlatnog rata nekad se naginje prema zapadu, nekad prema istoku, a nekad se na njemu stvara i maleni bazen. Zbog svega ovog, ova je plaža geomorfološko čudo i zakon je štiti kao značajni krajobraz.

2. Rt vrijedan zlata

Prema lokalnim kroničarima, izvorno ime Zlatnog rata je Dugi rat. Jedna interpretacija novog imena kaže da nije dobio ime zbog boje, nego zbog bogatog ulova ribe, koja je bila glavni izvor prihoda stanovnicima Bola, uz proizvodnju vina. Zlatni rat vrijedan je zlata, kako nekad, tako i danas.

3. Na njemu su bili vinogradi

Danas je Zlatni rat poznat kao predivna plaža s finim bijelim šljunkom, koja okružuje borovu šumu u svojoj unutrašnjosti. No, nekad su ovdje vinogradi i smokve bili posađeni gotovo do ruba mora. Kasnije je rt postao plaža i pošumljen je.

4. Na njega su slijetali zmajevi

Zmajevi su svojedobno bili velika atrakcija; hrabri zmajari spuštali bi se sa 780 m visoke Vidove gore, koja nadvisuje Zlatni rat. Kasnije je ovaj običaj zabranjen zbog sigurnosti. A zmajevi nisu jedino što je letjelo oko Zlatnog rata jer je hidroavion na liniji Prag-Split-Bol slijetao ovdje.

5. Ponekad je snježno bijel

Zlatni rat jedna je od rijetkih plaža u Hrvatskoj koja ponekad bude prekrivena snijegom. Iako promjena boje iz zlatne u bijelu nije velika, doista je zanimljivo vidjeti ovu ionako prekrasnu plažu u zimskom ruhu. Tim više što je Brač jedno od najsunčanijih područja Hrvatske s 2500-2600 sati sunca godišnje.

Odaberite smještaj u Bolu

Kontaktirajte nas za prilagođenu ponudu

Gdje ćete provesti godišnji odmor?

Bol, otok Brač

Brela, Makarska rivijera

Tučepi, Makarska rivijera

Starigrad-Paklenica

Sve destinacije

Kada dolazite u Bluesun?

Koga dovodite u Bluesun?

Obitelj

Grupa

Par

Samci

Koga dovodite u Bluesun?

Odrasli

- +

Djeca

- +

Molimo unesite valjanu e-mail adresu!

Posebne Ponude Otkrijte smještaj Otkrijte destinacije Otkrijte iskustvo Otkrijte Bluesun
phone

Nazovite nas

Ostvarite ekskluzivan pristup posebnim cijenama soba u hrvatskim hotelima na plaži

Uštedite sate klikanja po internetu

Molimo unesite valjanu e-mail adresu!

Zahvaljujemo na vašem interesu za Bluesun Hotels & Resorts Hrvatska

Ovo polje je obavezno

spinner1 spinner2