Otok Brač treći je najveći i jedan od najljepših hrvatskih otoka. U nastavku vam donosimo 7 zanimljivosti o najvećem dalmatinskom otoku.

1. Nema istoimeni grad

Velik broj naseljenih otoka u Hrvatskoj u svom sastavu ima mjesto koje se zove kao i otok. Na Krku je grad Krk, na Pagu grad Pag, na Cresu grad Cres, ali na Braču nema grada Brača. Najveća mjesta na otoku su Supetar i Bol.

2. Pustinjaci su na Braču živjeli sve do 1963.

U jednoj od najzanimljivijih atrakcija otoka Brača, Pustinji Blaca, četiri su stoljeća u samostanu urezanom u strme stijene živjeli svećenici pustinjaci. Tek 1963. godine, sa smrću posljednjeg upravitelja Nikole Miličevića, ta je tradicija ugašena.

3. Ime je (navodno) dobio po jelenu

Iako to nije u potpunosti sigurno, vjeruje se da je Brač ime dobio po jelenu. Grci su ga zvali Elaphusa, a elaphos je grčko ime za jelena. Ime prastanovnika ovog područja, Ilira, za jelena bilo je brentos.

4. Najviši vrh jadranskih otoka

Na Braču se nalazi Vidova gora, koja je sa svojih 780 metara najviši vrh jadranskog arhipelaga. S nje se pruža fenomenalan pogled na okolna otočja, a ako je vidljivost dobra, može se vidjeti čak do Italije.

5. Najpoznatija hrvatska plaža stalno mijenja oblik

Zlatni rat u Bolu na Braču najpoznatija je hrvatska plaža, čija se ljepota najbolje vidi iz zraka. No, još se nešto iz zraka može primijetiti, a to je da plaža, zbog vremenskih uvjeta, često mijenja svoj oblik.

6. Ima svoju zrakoplovnu luku

Otok Brač jedan je od samo dva hrvatska otoka koji imaju vlastitu zrakoplovnu luku. Luka se nalazi kraj Bola, a do nje se može doći iz desetak europskih odredišta.

7. Dom je za više od stotinu crkava

Na otoku Braču nalazi se čak 116 crkava koje ga čine možda i najsakralnijim otokom Mediterana. Male i velike, stare i novije, crkve su, osim za vjerske potrebe lokalnog stanovništva, vrlo atraktivne i turistima.

Odaberite smještaj na Braču

Kontaktirajte nas za prilagođenu ponudu

Gdje ćete provesti godišnji odmor?

Bol, otok Brač

Brela, Makarska rivijera

Tučepi, Makarska rivijera

Starigrad-Paklenica

Sve destinacije

Kada dolazite u Bluesun?

Koga dovodite u Bluesun?

Obitelj

Grupa

Par

Samci

Koga dovodite u Bluesun?

Odrasli

- +

Djeca

- +

Molimo unesite valjanu e-mail adresu!

Posebne Ponude Otkrijte smještaj Otkrijte destinacije Otkrijte iskustvo Otkrijte Bluesun
phone

Nazovite nas

Ostvarite ekskluzivan pristup posebnim cijenama soba u hrvatskim hotelima na plaži

Uštedite sate klikanja po internetu

Molimo unesite valjanu e-mail adresu!

Zahvaljujemo na vašem interesu za Bluesun Hotels & Resorts Hrvatska

Ovo polje je obavezno

spinner1 spinner2