Makarska rivijera prepuna je prirodnih ljepota i kulturno-povijesnih zanimljivosti. Što vidjeti u ovom dijelu Dalmacije? Doznajte u nastavku.

1. Najviši vrh Biokova

Biokovo je druga najviša hrvatska planina. Najviši vrh Sveti Jure nadvija se 1762 metra iznad površine mora, a osobit je po tome što je, za razliku od mnogih planinskih vrhova, relativno lako pristupačan. Do njega se može doći čak i automobilom, preko najviše planinske asfaltirane ceste u Hrvatskoj. Ako ste raspoloženi za avanturu, iz Bluesun hotela Alga u Tučepima se na Svetog Juru možete uputiti i biciklima. Iskusni biciklisti cestovnim biciklima, a oni manje iskusni na vrh planine mogu se uspeti e-bikeovima koji se iznajmljuju u Bike centru Bluesun hotela Alga.

2. Skywalk

Testirajte živce i prošećite vidikovcem kroz čiji se pod vidi u tristotinjak metara duboku provaliju ispod vaših nogu. Do vidikovca se dolazi biokovskom cestom od ulazne recepcije Parka prirode Biokovo, a nalazi se na 13. kilometru ceste. Izlet do Skywalka može se dogovoriti i u Bluesun hotelima u Brelima i Tučepima.

3. Kamen Brela

U Brelima, na zapadnoj strani glasovite plaže Punta rata, nalazi se Kamen Brela. Ova znamenitost postala je vizualnim simbolom Makarske rivijere i jednim od simbola hrvatskog turizma. Riječ je o stijeni koju niti jedan instagramer ne zaobilazi kad dođe na rivijeru – ona izranja iz mora u neposrednoj blizini obale, a na njoj raste – drveće. Izvorno ime Kamena Brela bilo je Šakan, nastalo po tome što je lokalitet bio staništem sredozemne medvjedice koju se u narodu nazivalo imenom „šakan“. Isključivo ovo ime upotrebljavalo se do početka 20. stoljeća.

4. Park-šuma Osejava

Prekrasna park-šuma koja povezuje Makarsku i Tučepe. Šetnja, trčanje ili vožnja bicikla njome su pravi užitak i odmor za dušu. Dramatični pogledi s visine na more ili prema Biokovu mamac su za sve posjetitelje Makarske rivijere. Park-šuma protkana je uređenim stazama, a tu je i mnogo intimnih uvala u kojima možete uživati u mirnom kupanju. Jedna od njih je plaža Nugal, o kojoj više u točci 7. Koristan savjet – obujte tenisice, a ne natikače jer put nije svugdje ravan.

5. Podbiokovska sela

Sela iznad Makarske, Tučepa i Brela vrlo su živopisna. U njima se i danas može vidjeti kako je ovaj kraj izgledao nekad, izvorna seoska arhitektura u kombinaciji s prekrasnim pogledima na obalu i otoke. Ove su kuće od davnina građene osobito čvrsto, kako bi izdržale nalete bure koja ponekad zapuše i do 150 km/h. Zanimljivo je spomenuti da su se prije Drugog svjetskog rata ovdašnji seljaci bavili vađenjem leda iz biokovskih jama kako bi opsrkbljivali makarske hotele u vrijeme dok još nije bilo hladnjaka. Nakon vađenja trebalo ih je i prevesti do Makarske bez da se otope. Bio je to težak posao, no nužan za preživljavanje.

Mnoga su sela napuštena nakon razornog potresa 1962., no i danas poneki entuzijast pokušava oživjeti ovo slikovito područje. Ako vas zanima 'skrivena' strana turizma sa snažnom pričom koja stoji iza nje, svakako prošećite ovim selima.

6. Remek-djelo arhitektonskog brutalizma

U blizini plaže Punta rata nalazi se Bluesun hotel Soline, remek-djelo arhitekta Julija De Luce. Izgrađene u brutalističkom stilu 1983. godine, Soline se, gledano s plaže, stapaju s Biokovom u pozadini. Hotel je danas omiljeno odredište za sve koji traže miran i komforan odmor u Brelima, mjestu s možda i najljepšim plažama Makarske rivijere. Preporučujemo a la carte restoran SOL Mediterranean Dining, specifičan po inovativnoj pripremi i prezentaciji mediteranskih klasika.

7. Plaža Nugal

Otkako je 2019. godine proglašena trećom najljepšom plažom Europe u izboru portala European Best Destinations, Nugal je mjesto na kojem se sve više naturista, ali i ostalih kupača, želi okupati. Šljunčanu plažu okružuju kamene litice s obje strane, a u pozadini Nugala je gusta šuma. Na njoj se nećete gužvati s drugim kupačima zahvaljujući tome što je pomalo izolirana.

Do plaže se dolazi pješice ili biciklom, šljunčanim putem kroz šumu. Svim naturistima koji požele uživati u ovom netaknutom djeliću prirode savjetujemo da obavezno sa sobom ponesu hranu i piće jer ugostiteljskih objekata na Nugalu nema.

8. Trg Andrije Kačića Miošića u Makarskoj

Najveći gradski trg ime je dobio po znamenitom pjesniku i piscu. Središtem mu dominira spomenik Kačiću Miošiću iz 1890. godine. Na sjevernom dijelu nalazi se kasnobarokna crkva posvećena sv. Marku Evanđelistu iz 18. stoljeća. Ova konkatedrala građena je od 1700. do 1758., da bi 1760. bio podignut i zvonik. Nakon razgledavanja trga, prošećite makarskom rivom i istražite povijesne uličice grada.

9. Infinity bazen Bluesun hotela Berulia

Ovaj je bazen toliko atraktivan da zaslužuje da ga uvrstimo na našu listu. Bluesun hotel Berulia nalazi se uz plažu na jugoistočnom kraju Brela, u blizini Baške Vode. Infinity bazen hotela osmišljen je tako da, zajedno s drvećem koje ga okružuje i pogledom na otvoreno more, tvori jednu cjelinu. Teško je zamisliti bolje mjesto za opuštanje uz koktel na cijeloj rivijeri.

10. Francuska cesta

U zaseocima iznad Brela početak je nedovršene ceste građene u Napoleonovo doba, kad su Francuzi vladali ovim područjem. Duga 1370 metara, na 400-tinjak metara nadmorske visine, jedinstvena je po tome što su je u nekad teško dostupnom kraju gradile marljive ljudske ruke jer u to vrijeme nije bilo mehanizacije koja bi pomogla. Uspinjući se blagim usponom, moći ćete zamisliti lokalne seljake koji teškom mukom tegle kamenje za plaću od jednog kruha dnevno. Zatim će vam se otvoriti sjajan pogled na Makarsku rivijeru, Brela i otoke pa ćete brzo hvatati najbolji kadar fotoaparatom.

Odaberite smještaj na Makarskoj rivijeri

Kontaktirajte nas za prilagođenu ponudu

Gdje ćete provesti godišnji odmor?

Bol, otok Brač

Brela, Makarska rivijera

Tučepi, Makarska rivijera

Starigrad-Paklenica

Sve destinacije

Kada dolazite u Bluesun?

Koga dovodite u Bluesun?

Obitelj

Grupa

Par

Samci

Koga dovodite u Bluesun?

Odrasli

- +

Djeca

- +

Molimo unesite valjanu e-mail adresu!

Posebne Ponude Otkrijte smještaj Otkrijte destinacije Otkrijte iskustvo Otkrijte Bluesun
phone

Nazovite nas

Ostvarite ekskluzivan pristup posebnim cijenama soba u hrvatskim hotelima na plaži

Uštedite sate klikanja po internetu

Molimo unesite valjanu e-mail adresu!

Zahvaljujemo na vašem interesu za Bluesun Hotels & Resorts Hrvatska

Ovo polje je obavezno

spinner1 spinner2