ONLINE REZERVACIJA

  • Instant potvrda
  • 100% Sigurno
  • Plati u hotelu
Odabir gostiju/promo code

Odaberite broj gostiju

- +
 
- +
 

Za točan izračun, ljubazno molimo ispuniti dob djeteta.

-  
-  
-  
-  

Extended Spring Special do -35% popusta

Povijest Brela

Kad govorimo o povijesti Brela, moramo otputovati kroz vrijeme unazad 2 tisućljeća. U tom prekrasnom krajoliku postoje brojne atrakcije još od pradavnih vremena. Stoga ne začuđuje što je prvi zaštitnik te jadranske oaze, antičke Berylliae, Silvan, ilirsko-rimski bog šuma i nedirnute prirode.

Danas su Brela moderno, turističko naselje bogate tradicije i prirodnih ljepota.

Bizantski car Konstantin VII. Porfirogenet spomenuo je to mjesto u svom pismu iz 10. stoljeća. Župna crkva iz XIX. st. sagrađena je na mjestu starije barokne crkve, a uz groblje se nalazi srednjovjekovna nekropola s osam nadgrobnih ploča urešenih reljefima (štitovi i mačevi). U crkvi se nalazi više nadgrobnih ploča iz XVIII. st.

Najzanimljiviji povijesni spomenik je reljef (II. ili III. stoljeće) koji predstavlja ilirskog boga Silvana u Solinama. U jednoj ruci drži oštricu koja simbolizira pastoralni kult agrikulture. Silvanov kult su posebno štovali pripadnici ilirskog plemena Dalmati.

Dokaz je to života na ovim prostorima u kasno antičko doba i, naravno, velikog utjecaja tadašnje rimske vladavine. Današnje naselje nastalo je u novije doba migracijom stanovništva iz podbiokovskih zaselaka.KONTAKTIRAJTE NAS