ONLINE REZERVACIJA

  • Instant potvrda
  • 100% Sigurno
  • Plati u hotelu
Odabir gostiju/promo code

Odaberite broj gostiju

- +
 
- +
 

Za točan izračun, ljubazno molimo ispuniti dob djeteta.

-  
-  
-  
-  

5 stvari koje morate znati o ljetovanju na otoku

Mnogi ljudi toliko su navikli da svoj godišnji odmor provedu na nekom od hrvatskih otoka da im je gotovo pa nezamislivo da se ovog ljeta vrate na 'kontinent'. I to nije slučajno - ako nikad niste ljetovali na otoku, to vam toplo preporučujemo. S obzirom na to da takvo ljetovanje ima neke svoje specifičnosti, evo što je dobro znati prije nego krenete.
Vrste prijevoza

Oni koji su navikli na put ići automobilom, moraju znati da se do otoka ne može uvijek doći cestom. Iako su neki s kopnom povezani mostom, najčešći je oblik prijevoza trajekt. Na njega se možete ukrcati zajedno sa svojom obitelji i limenim ljubimcem. Duljina putovanja trajektom varira – od dvadesetak minuta do višesatnog putovanja. Primjerice, trajektom ćete od Splita do Supetra na Braču stići za 50 minuta, a dok će vam iz istog polazišta do otoka Visa trebati čak sedam sati. Alternativa trajektu je katamaran, no na njega ne možete automobilom.

Dobra vijest je i da su neki hrvatski otoci s kopnom povezani zračnom linijom – Brač, Lošinj, Krk. Recimo, bračka zračna luka nalazi se u Bolu i povezana je sa Zagrebom, ali i više međunarodnih odredišta – Grazom, Bečom, Bruxellesom, Ljubljanom itd.

Osjećaj izolacije

Posebnost otoka proizlazi i iz njegove geografske definicije – s četiri je strane okružen morem. Zbog toga u mnogima izaziva svojevrstan osjećaj izolacije, u dobrom smislu. Kad se udaljite od kopna, nekako kao da na njemu ostavljate stres, probleme, posao... Zato se na otoku vrlo lako opustiti, što je posebno važno onima koji traže pravi obiteljski odmor.

Neobičan govor

Na nekim se hrvatskim otocima govori narječjem koje je toliko različito od standardnog hrvatskog jezika da ga mnogi stanovnici drugih hrvatskih područja teško mogu razumjeti. Ako se susretnu izvorni govornik kajkavskog narječja iz Varaždina i čakavac s otoka Ugljana, morat će se 'naći' na sredini i progovoriti književnim jezikom da bi se razumjeli.

Ljetovanje na otoku posebno je iskustvo. Onaj tko ga jednom proba, vjerojatno će mu se uvijek vraćati. Ovog ljeta neka taj netko bude vaša obitelj.


Niste nikad ljetovali na otoku? Ne znate što ste propustili! Zašto? Doznajte u nastavku. Ovo je pet razloga zašto biste trebali ovo ljeto provesti na nekom od hrvatskih otoka.
Rezerviraj Bluesun Hotel Elaphusa:
Što je to stres?

Otok je sa sve četiri strane okružen morem. Ovo saznanje, možda i na podsvjesnom nivou, daje nam osjećaj svojevrsne izolacije od naše svakodnevice pune stresa. Ljetovanje na otoku najbolji je izbor ako želite na tih tjedan-dva presjeći sve veze s poslom i svime drugim što vam stvara stres. Samo ne zaboravite ostaviti laptop kod kuće.

Aktivan odmor

Hrvatski otoci su raj za ljubitelje aktivnog turizma. Bilo da govorimo o biciklistima, roniocima, tenisačima, planinarima... Svatko će moći uživati u sportu po vlastitom odabiru. Primjerice, otok Brač krasi impresivan broj kilometara biciklističkih staza, pogodnih i za one koji vole voziti po ravnom i za ljubitelje brdskog biciklizma; tu su i teniski tereni, tečajevi i najam opreme za ronjenje, mogu se iznajmiti i quad ili buggy te voziti off-road ili pak otići uživati u ribolovu.

Domaća hrana

Otoci su povijesno uvijek ponajviše ovisili sami o sebi – što posiju, to će i žnjeti. Tako je bilo i što se hrane tiče – ono što ribari uhvate, to će i jesti. Iako su danas trgovine na otocima mnogobrojne, u restoranima i hotelima i dalje se oslanjaju na domaće proizvode (maslinovo ulje, vino, povrće, voće...) i ono što tog dana u svoje mreže uhvate lokalni ribari.

Povijest i kultura

Na svakom od hrvatskih otoka postoji veći broj povijesnih i kulturnih znamenitosti. Za mnoge turisti već znaju, a preporučujemo jednu za koju mnogi nisu čuli – Pustinja Blaca na otoku Braču. Pomalo misteriozno naselje svećenika glagoljaša uklesano u stijenu mamac je za one koji uživaju u 'otkrivanju' znamenitosti prije nego one postanu napučene turistima.

Nacionalni parkovi i izleti

Čak tri od osam hrvatskih nacionalnih parkova nalaze se na otocima, a i ostali su na obali ili blizu nje. Osim toga, s otoka možete organizirati odlaziti na izlete do kopna ili obližnjih otoka. S već spomenutog Brača, recimo, možete posjetiti Dubrovnik, Split, Hvar...


Za sve informacije i rezervacije smještaja nazovite +385 1 3844 288 ili pišite na reservations@bluesunhotels.com. Ova vam zemlja ima doista mnogo toga za ponuditi. Dođite i uvjerite se!